Rezervari telefonice
(004) 0733 311 177

Top cladiri istorice impresionante din Iasi de vizitat

Palatul-Roset-Roznovanu

Octombrie a sosit si as putea spune ca de abia acum toamna isi croieste cu adevarat drum prin vremea destul de racoroasa, tabloul aramiu al naturii, precum si prin mirosul tomnatic al aerului, care ne duce cu gandul departe, spre aventuri si amintiri din copilarie. Este o vreme aparte, cu iz bacovian pe alocuri ce indeamna la ceai cald si aromat si plimbari de toamna prin frumoasa Romanie, ce are atat de multe locuri frumoase de oferit si admirat.

Iasi este un oras minunat in orice anotimp, insa toamna il imbraca in cele mai frumoase nuante, inconjurat de povesti si istorie, conferindu-i un farmec aparte ce te indeamna sa il descoperi.

Fascinanta istorie a Palatului Roznoveanu nu poate fi trecuta cu vederea, fiind desprinsa din file de poveste, grandoare, mister si noblete.
Palatul din centrul Iasilor, actualul sediu al primariei, fost Palat Roznovanu, conceput in in deceniile 7-10 ale secolului al XVIII-lea in spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o imbinare fericita a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic si neobaroc. Marcand puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarata efigie inca de la aparitia ei in peisajul urbei, fiind primul si poate cel mai grandios si incarcat de istorie palat al Iasilor. Mai exista in capitala Moldovei cladiri cu titulatura de palate, unele respectandu-si intocmai blazonul: Palatul Culturii, cel al copiilor, Palatul Beldiman, insa Palatul Roznovanu pastreaza o aura romantica.
Se spune ca a fost pierdut la carti si cumparat de primarul Vasile Pogor, ca dragostea lui Neculai Rossetti-Roznovanu pentru conita Maria Sturza (maritata) nu a convenit si blestemul i-a urmarit, astfel incat palatul a ramas pustiu. Se mai spune ca aici a cantat George Enescu si ca locul a fost onorat de Haricleea Darcle, de Carol I, Ferdinand a locuit vremelnic in palat, iar Mihai I i-a trecut pragul abia dupa Revolutia din 1989.

Desi este situat un pic mai departe de orasul Iasi, Castelul Sturza de la Miclauseni trebuie adaugat in itinerariul oricarui calator aflat in cautare de istorie, cultura si farmec.
Cladit pe un asezamant moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza la cumpana veacurilor al XIX-lea si al XX-lea reprezinta astazi o adevarata bijuterie arhitectonica de factura neogotica, distingandu-se prin blazoanele si stemele ornamentale ce-i impodobesc fatada si turnurile de paza ce strajuiesc parcul.
Castelul a apartinut pana in 1947 familiei Sturdza. In timpul primului razboi mondial, castelul a servit drept spital militar, Maria Sturdza, proprietara castelului si fiica sa Ecaterina, activand aici ca infirmiere. Spitalul era frecvent vizitat de Regina Maria care a fost mereu alaturi de soldatii romani, de George Enescu care a concertat ranitilor tratati aici, dar si de alte personalitati ale vremii.
Ambianta primitoare de la castelul Sturdza din Miclauseni si eleganta ospitalitate a gazdelor, ritualurile absolut moldave ale casei, abundenta meselor imbelsugate servite de un sufragiu in costum national releva atmosfera de poveste si modul de viata ce domnea in resedinta boiereasca in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

In lista cladirilor cu rezonanta arhitectonica si deopotriva istorica se inscrie si Biblioteca Gheorghe Asachi din Iasi, care a fost declarata una dintre cele mai frumoase din lume, reusind sa se alature unor alte capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington, Biblioteca Regala Portugheza de la Rio de Janeiro, Biblioteca Nationala din Praga si Biblioteca Nationala a Frantei.
Cladirea noului Palat al Universitatii construit in B-dul Copou a fost realizata dupa proiectele arhitectului francez Louis Blanc, stabilit in Romania, care a ales formele ecletismului ce domina arhitectura Europei acelui timp si in special cele ale academismului de scoala franceza.
Extinderea a fost proiectata de I.G. Pompilian care a reusit sa pastreze acelasi stil eclectic ca si Palatul initial. Biblioteca gazduieste documente vechi, un fond impresionant de carti, precum si reviste, file tehnice sau microformate.

Realizati o incusriune in paginile de aur ale trecutului, admirand aceste edificii impresionante si descoperind istoria din spatele lor, numai alaturi de Inchirieri Auto Iasi sau din orice alt judet prin Inchirieri Auto Romania care va pune la dispozitii masini noi ce va vor conduce unde va doriti toamna aceasta!

 

Comments

comments

This entry was posted in Iasi and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.