Rezervari telefonice
(004) 0733 311 177

Primavara aceasta, toate drumurile duc la Iasi!

IASI

Primavara aceasta, toate drumurile duc in frumoasa noastra Romanie, care nu inceteaza sa ne suprinda cu ale sale orase-comoara.
Iasi, oras cu o vechime considerabila, „leaganul Unirii”, cum i se mai spunea in mediile iesene, s-a aflat mereu in fruntea miscarilor culturale, politice si nationale romanesti.
Cunoscut drept oras al culturii, Iasi este un oras fermecator care te introduce treptat in atmosfera de odinioara, daruind un aer pitoresc si artistic vizitatorilor, insa contrastand totodata cu spiritul actual, ce se distinge prin cladiri impozante, realizate intr-o nota moderna.

Parcul Copou (sau Gradina Copou) este cel mai vechi parc din Iasi, situat pe dealul Copoului, fiind cel mai mare parc urban din zona centrala si de nord a orasului.
Contribuind semnificativ la calitatea aerului si la mentinerea biodiversitatii locale, vegetatia sa este majoritar arboricola, cu o compozitie peisagistica apreciata pentru frumusete, echilibru si valoare ecoprotectiva. Fondul principal este compus din tei, frasin si artar, complementat de prezenta a trei tipuri de arbusti: forsitia, iasomia si liliacul.
Situat intr-o zona ale carei spatii verzi devenisera populare in randul conducatorilor Moldovei inca din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, parcul a trecut prin mai multe etape de dezvoltare, atingandu-si maximul de suprafata (19 hectare) si potential estetic spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
Mai multe busturi dedicate unor personalitati ale culturii romanesti strajuiesc aleile principale, iar parcul ramane o destinatie populara in randul localnicilor si al turistilor. In parc se organizeaza anual o serie de activitati culturale, printre care festivaluri de poezie, expozitii de fotografie si targuri mestesugaresti.

O alt atractie deosebit de maiestuoasa, este faimosul Palat al Culturii. Initial cunoscut precum Palatul de Justitie si Administratie, acesta a fost folosit drept cazarma a trupelor germane si apoi sovietice, in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In anii comunismului, incepand cu 1955, el a primit denumirea de Palatul Culturii. Palatul de Justitie si Administratie din Iasi, construit intre anii 1906-1925 dupa planurile arhitectului I.D. Berindey, s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile. Astfel, turnul central al cladirii, care atinge 55 de metri inaltime, facea ca Palatul sa fie considerat in epoca cea mai inalta cladire din oras cu o amprenta la sol de 7330 mp si o suprafata desfasurata de 34.236, 35 mp.
Pe langa cel mai fotografiat obiectiv turistic din Iasi, Palatul Culturii, reprezinta si un veritabil simbol arhitectural, dar si unul dintre cele mai importante muzee ale Romaniei, aici fiind situat si sediul Complexului Muzeul National Moldova.
Palatul Culturii – palat al muzeelor, recunoscut ca efigie a orasului Iasi, a fost construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala.
In urma unui amplu proces de restaurare, Palatul Culturii si-a redeschis usile impozante pe 27 aprilie 2016, atunci cand s-au format cozi foarte mari de vizitatori care asteptau sa revada cele patru muzee de talie nationala:
1. Muzeul de Istorie a Moldovei;
2. Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”;
3. Muzeul de Arta;
4. Muzeul Etnografic al Moldovei.

Adevarata atmosfera a orasului se simte dincolo de atractiile turistice cunoscute din Iasi, pe strazile dosite. Cu adevarat spectaculoase sunt casele vechi care confera un aer provincial orasului.
Strada Alexandru Lapusneanu, ce porneste din Piata Unirii este marginita de anticariate si exact acest lucru ii da faima de care se bucura. Galeriile Grumazescu, cel mai cunoscut anticariat de aici vinde si obiecte vechi, nu doar carti. Strada Lapusneanu era artera cea mai animata a vechiului Iasi, fiind locul preferat de promenada a iesenilor de altadata. Numele strazii a fost dat (pe la 1873) dupa cel al voievodului Alexandru Lapusneanu care, potrivit cronicarului, a stabilit capitala Moldovei la Iasi, in 1564. Istoria strazii este insa mult mai veche, in secolele XVII-XVIII aceasta fiind denumita Ulita Sarbeasca. La jumatatea secolului XIX, ulita a fost inclusa in Strada Mare, un adevarat ax al vechii capitale, ce strabatea orasul din fata Palatului Ocarmuirii si pana in dealul Copoului.

Un alt punct turistic de neratat este faimoasa Catedrala Mitropolitana din Iasi. Catederala dateaza din 8 august 1826, cand a fost iscalit un hrisov domnesc de ridicare a bisericii, de catre domnitorul Moldovei Ionita Sandu Sturdza, lucrarile desfasurandu-se intre anii 1833 si 1839.
Bolta centrala a cladirii s-a prabusit in anul 1857, fiind reconstruita de catre mitropolitul Iosif Naniescu. Catderala a fost sfintita pe data 23 aprilie 1887, in prezenia suveranilor, Regele Carol I si Regina Elisabeta. Alaturi au stat reprezentanti ai guvernului de la Bucuresti, un impresionant sobor de arhierei, preoti si diaconi, dar si a unui numar mare de credinciosi.
In pridvorul catedralei, pe perete este asezata o placa de marmura inaugurala, pe care este scris un text semnat de Regele Carol I: «Terminatu-s-a intreaga lucrare in anul mantuirii 1886, al domniei noastre al douazecilea, al regatului meu al saselea, impodobindu-se si inzestrandu-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare si vesminte pretioase, precum si cu cele 10 ferestre cu maiestrie impodobite si inchinate de noi ca un prinos al ravnei noastre pentru inaltarea sfintei Biserici Ortodoxe, intru pomenirea mea, a iubitei mele sotii Elisabeta si a urmasilor nostri…»

Vestita Universitate Alexandru Ioan Cuza fost construita intre 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al scolii de Belle-Arte. Aceasta este o universitate de stat din Iasi si una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din Romania, Universitatea din Iasi, asa cum s-a numit la inceput, fiind prima universitate moderna a Romaniei.
Palatul Universitar de la Copou este un simbol cultural si arhitectural al Iasului, acesta fiind inaugurat pe 21 octombrie 1897 sub inaltul patronaj al Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta. Edificiul, proiectat de arhitectul elvetian Louis Blanc, a fost extins in anii 1930, cand s-a adaugat frontonul central, scara monumentala, precum si un corp simetric in partea de jos.
Sala Pasilor Pierduti, o suita de 19 picturi murale menite sa reflecte sufletul, tineretea, istoria si poezia poporului roman, va vor introduce in viziunea renumitului pictor Sabin Balasa, originar din Oltenia. Acesta a abordat mai multe teme: istoria poporului roman, miturile universale, legendele romanesti si universul eminescian, universitatea, dar si idealurile socialismului, ultima fiind o conditie necesara pentru a putea picta in acea perioada.
O veritabila beatitudine de albastru, ce acopera aproximativ 300 m2 din cladirea principala a Universitatii, muralele au fost concepute de maestrul inorogilor si al siluetelor cosmice intre anii 1968 si 1978.

Descoperiti minunatele locatii ale Iasului, numai alaturi de Inchirieri Auto Iasi sau din orice alt judet din Romania prin Inchirieri masini Romania, care va pune la dispozitie o gama larga de masini, pentru aventuri de neuitat alaturi de cei dragi in incredibila si frumoasa Romanie!

Comments

comments

This entry was posted in Iasi and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.